封面.jpg
 

老房新樣 空間╳飲食雙跨界
Old house with new look- In Stock Fun Kitchen

Design by Eddy x Cody

 
 
 

日治時期引入西方都市計畫概念
台南府前路即於此時開闢
經濟起飛,風光一時,至今商業繁盛不
北漂返鄉的遊子,希望除了食材在地化
期望空間展現在地意向
被譽為「台灣京都」的台南市,放眼所見皆是風情
在發想之初就將「線條」作為設計主軸

Known as 'Taiwan's Kyoto', Tainan is rich in heritage and charm.
Fuqian Road was built in the Japanese colonial period when the concept of western urban planning was introduced in Tainan.
After that time, Taiwan's economy took off and Fuqian Road became prosperous until now.
Homecoming wanderer chose this place as the base, and expected to display local feature and serve with local food.
“Line” is the main conceptual design from beginning.

 
 
 
 
 
 

佔有五分之二的連棟式街屋二層騎樓建築
外觀保留立面飾紋及手感抿石子呈現原味風貌
豎向長窗增添老味道
老屋新靈魂,入口處背牆花磚堆砌,交織燦美圖騰
一樓用餐區地坪以木紋磚區別工作與用餐使用分區
廚房半開放式設計,作業過程一覽無遺,增加顧客安心與信賴感
外場工作台飾以黑色小口磚,美式內凹收納層架,杯盤小物適得其所
三角幾何磁磚打造質感餐桌,兼具美觀及功能性

The restaurant occupies two of five joined two-story street houses.
Well- preserved carving wall and close lightly pebble surface express the original feature.
Vertical long windows increase extra retro-style.
Tiles which are piled on the back wall of entrance presents beautiful pattern.
The old house are installed the new soul.
Dining area on the ground floor is decorated by wood grain tiles for distinguishing from working area.
Semi open kitchen provides a clear view of cuisine preparing process to increase more safety and trust of customers.
The crockery and cutlery are placed in the storage cabinet of dining area which is embedded in the wall and covered by black square tiles.
Dining tables decorated with triangle geometry tiles are attractive and practical.

 
 
 
 
 

內部空間由2F+3F兩棟建築打通動線穿越
原有空間已有差異
一戶保留頂部三角形鋼架,巧思小幽默
彷彿數十年前就已備妥LOFT挑高用餐區
由屋頂鐵件延伸燈架,綠色植栽環繞者,大面反射鏡
桌面有餐點,抬頭也見餐點,兩兩相映成趣
窗邊地坪貼以異國風花磚,巧妙形成空間分隔
10人桌上方訂製吊燈創意原型為台南街屋頂的元素意
簡化俐落線條呈現

The original spaces of these two buildings are different.
Internal space is opened up by taking down the partition wall on second and third floor.
One building retains the top triangular steel frame from original structure and form open dining area with high ceiling.
It exactly meets LOFT style which is very popular now.
The light stand consists of extended steel frame from the roof.
Large mirror are surrounded by green plants and reflect the meal from dining table.
It is interesting for diners to see one meal in front of them on dining table and another meal on their top in the mirror.
The floor near window side is covered with exotic tiles and cleverly separates the space.
The design idea of pendant light above the long table is from the roof appearance of Tainan street house and presents by simple geometry lines

 
 
 
 
 
 
 

一戶保留木構屋頂樑柱,壁面刻意露出紅磚下方刷白
二樓地板局部挑空
天井拉高格局
訂製款金銅色向量拼接吊燈
象徵傳統與現代可衝擊激盪,亦可完美交融

飲食客In Stock Fun Kitchen
口味創新、文化復新Eat For Fun

Another building keeps original wooden truss of the roof.
It exposes red brick wall from beginning and below part of red brick wall is painted with white color.
The void on the second floor not only provides the first floor with tall ceilings, but also enlarges visual space and provides a patio for the restaurant.
The customized gold bronze chandeliers with vector pattern are hung from the roof.
It shows the junction of tradition and modern, and symbolizes the fusion of old and new.

Creative cooking method with local food and new look with original house are all in “In Stock Fun Kitchen”.
In Stock Fun Kitchen. Eat For Fun.